Hírek, információk - Tanórák a cirkuszban


Tanórák a cirkuszban2017. október 12.

Az éppen Szombathelyen állomásozó, ifjabb Richter József-féle Magyar Nemzeti Cirkusz és a Kanizsai Dorottya Gimnázium tanárai kitaláltak egy olyan élménypedagógiai programot, amin iskolánk 7. a és 7. b osztályos tanulói vettek részt.  A cirkuszon kívül a természettudományos tantárgyak kerültek előtérbe az előadás során. A gimnázium tanárai különböző fizikai, kémiai és biológiai jelenségekről mondtak érdekes információkat, amit aztán a cirkusz művészei témába vágó műsorszámaikkal bemutattak. Így került össze például az oroszhinta és a lendületmegmaradás törvénye, vagy Newton és az idomított állatok. Teljesen megtelt a cirkusz lelátója. A gyerekek élvezték a természettudományok összekapcsolását a porondon az artisták, az állatok produkciójával. A diákok az elméleti tananyag mellett megismerkedhettek azzal a gyakorlati tudással, amely a fizika, matematika, biológia, magyar nyelv és irodalom tananyag cirkuszi közegben való alkalmazása során tapasztalható, észlelhető. Ilyenek például:

-Hogyan alakul ki az egyensúlyérzékelésünk? Fejleszthető-e, s ha igen, hogyan? Miként válhat valaki kötéltáncossá? Mi játszódik le a szervezetben egy-egy magasdrót-produkció közben?

-Hogyan alkalmazza, és lépi át a fizika törvényeit a cirkuszművészet? Milyen szerepe van egy-egy produkcióban a súrlódásnak, vagy éppen a centrifugális erőnek?

-Hogyan lehet egy irodalmi művet bemutatni a cirkuszművészet eszközeivel?

-Milyen erkölcsi, etikai alapfogalmakat taníthat meg számunkra a cirkusz világa? Hogyan értékelődik fel a pontosság, a bizalom fogalma egy-egy életveszélyes produkció kapcsán?

Mindannyian nagyon élveztük ezt a 2 órás előadást. Köszönjük fizika-kémia tanárnőnknek az ötletet, így mi is megtekinthettük ezt a nem mindennapi műsort.

Kapcsolódó képgaléria

Vissza az előző oldalra
english magyar deutsch english