Hírek, információk - Nádasdys siker a természettudományok legnehezebbikében


Nádasdys siker a természettudományok legnehezebbikében2018. május 27.

Nádasdys siker a természettudományok legnehezebbikében

Május 25-27. között került sor Egerben a XXIX. Kárpát-medencei Hevesy György Kémia Versenyre, ahol a nyolcadik évfolyamon megyénket a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola tanulója, Gulyás Ferenc képviselte. A rangos verseny a Magyar Természettudományi Társulat és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében került megrendezésre és immáron három éve nem csak az ország, hanem a külhoni magyar diákok legjobbjait hívja megmérettetésre. A jó hangulatú versengés helyszínei az Eszterházy Károly Egyetem előadótermei, illetve laboratóriumai.

A verseny első délutánján a megnyitó és üdvözlő beszédek mellett tudományos előadások és érdekes bemutató kísérletek erősítették a megjelent 69 diákban a kémia iránti rajongást.

A második nap, ezek a 13-15 éves fiatalok maratoni és heroikus küzdelemben áldoztak a tudomány oltárán. A verseny három részből tevődött össze. Az első szakaszban egy 120 perces feladatlapot kellett megoldani, amely az idén a mezőny széthúzását biztosítandó elég fogósra sikeredett. Ebben a fordulóban Feri a negyedik legmagasabb pontszámot gyűjtötte. A második kör egy szóbeli versenyrész volt, ahol minden résztvevő ugyanazt a témát dolgozta ki és adta elő egy öttagú bizottság előtt. Ebben a szakaszban a sárvári versenyző maximális pontszámot szerzett. Az utolsó, késő délutáni akadály a gyakorlati forduló volt, ezen sajnos nem sikerült fenntartani a sikerszériát, így összesítésben a 10. helyen végzett Feri.

Vasárnap volt a verseny zárónapja, az ünnepélyes eredményhirdetésen minden résztvevő nyertesnek érezhette magát. Tudásukat megőrizve, tapasztalatokban gazdagodva, élményeket elraktározva és új barátokat szerezve indult haza a sok fáradt, de boldog fiatal.

Gulyás Ferencet az intézmény tanára Fülöp Ildikó készítette fel.

Vissza az előző oldalra
english magyar deutsch english