Hírek, információk - „Nagy Versmondás” 2017.11.09.


„Nagy Versmondás” 2017.11.09.2017. november 13.

Iskolánk humán munkaközössége a tavasszal elszavalt „Családi körben” című vers sikere után elhatározta, hogy ősszel Arany János Őszikék című verseskötetéből egy szép verset szaval a város általános és középiskoláival együtt. A kiválasztott vers a „Tölgyek alatt” című költemény lett.

Az elhatározást tettek követték. Augusztus végén felkértük a közép és általános iskolákat, hogy vegyenek részt a közös versmondásban, amire mindegyik intézmény igen választ adott. A szeptember a tervezés, az október a felkészülés időszaka volt. A magyar irodalom szakos kollégák a felső tagozatosokat tanították, Takács Ferenc tanár úr az iskolákkal egyeztetett. A technikai hátteret, a dekorációt többen készítették végezték, részt vett benne mindenki, aki tudott. Az igazi izgalmat novemberre az időjárás okozta.

A versmondás helyszíne a sárvári vár parkja lett, ahol kettő hatalmas évszádos tölgyfa áll szemben az ódon falakkal, mintha tudták volna, hogy egyszer eljön az ő idejük is.

A versmondás előtti napokban az időjárás szeszélyes képét mutatta, jelezte, hogy ő is fontos szerepet tölt be az eseményen. Várta a napot, és 180 fokot fordult a jeles nap délelőttjére, bearanyozta a várparkot, a falakat, és derűsen várta a nagy eseményt.

Az iskola diákjai és a felnőttek még délelőtt előkészítették a helyszínt. A vár falára felkerült Arany János nagy portréja, az idő múlását jelző 200, és az iskolák helyét jelölő piros és fehér iskolánk címerét viselő kicsi zászlók.

Az eseményre minden iskola időben megérkezett. A főpróba, a csendpróba tökéletesre sikerült.

A 14 órakor kezdődő eseményen részt vett a Nemzeti Pedagóguskar Sárváron ülésező Országos Elnöksége, Rozmán László a Sárvári Tankerület igazgatója és helyettesei, Kondora István Sárvár Város polgármestere, a meghívott iskolák igazgatói, a felkészítő tanárok, és több száz tanuló továbbá érdeklődő felnőtt.

Eredicsné Mayer Éva kitűnően vezette be a jeles eseményt, majd Lakat Attila köszöntötte a szavalókat, jelenlévő vendégeket, felnőtteket.

A vers, a több száz diák torkából tisztán csendült fel, öröm volt hallgatni, különleges érzést keltett a hallgatóságban. A vezénylést Takács Ferenc tanár úr végezte igazi átéléssel, lendülettel, segítették a szavalókat Máthé Csabáné igazgatóhelyettes és Bodorkós Andrásné humán munkaközösség vezető.

A vers elmondása után a csendet Rozmán László méltató szavai tették egyre elmélyültebbé, és amikor Eredicsné Mayer Éva megköszönte a részvételt, mindenki várt, mintha a vers folytatása, vagy ismétlése újra kezdődne.

A Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola köszönetét fejezi ki a részt vevő iskoláknak, köszöni a lelkiismeretes felkészülést, a pozitív hozzáállást minden diáknak, felkészítő tanárnak, igazgatóknak.

A résztvevő iskolák a következők voltak. A helyi két középiskola a Barabás és Tinódi diákjai. A Szent László, a Gárdonyi és Nádasdys diákok, valamint nagy örömünkre a Rábapatyi Arany János Iskola diákjai.

A versmondók összlétszáma 500 fő volt. A versmondók mindegyike és a felkészítők egy nagyon szép „emlékjegyet” kaptak a versmondás után.

 

 

Kapcsolódó képgaléria

Vissza az előző oldalra
english magyar deutsch english